Jedlé houby

13. srpna 2018 - zdroj Česká pošta

Výplatní písmenové poštovní známky ve známkovém sešitku

Datum vydání: 20. června 2018

Nominále známek: zastoupeno písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč. Cena sešitku k datu vydání: 10 x 19 Kč, tj. 190 Kč.

Jedlé houby

Výtvarný návrh: Libuše a Jaromír Knotkovi

Rozměr obrazu známky: 23 x 30 mm

Známkový sešitek: á 5 x 2 ks různých výplatních známek ve formě celoplošných samolepek s oddělením formou průseku. Na vnější straně ZS jsou vyobrazeny jedlé houby, motivy žaludů a lesních jahod doplněné o texty, čárový kód a logo České pošty, s.p.; vnitřní stranu sešitku se známkami doplňuje krátký text, grafický motiv a hologram, který slouží jako ochranný prvek.

Způsob tisku známek: plnobarevný ofset

Jedlé houby

Námět známek:

A. - Křemenáč březový.

Křemenáč březový roste od května do října, v listnatých a smíšených lesích, ale i v remízkách, na mezích podél cest, vždy pod břízami. Křemenáč březový je výborná a všeobecně ceněná jedlá houba.

B. - Muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka vyrůstá hojně v červnu až listopadu v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, v parcích a alejích, od nížin až vysoko do hor. Muchomůrka růžovka je za syrova jedovatá – obsahuje hemolysin, který rozkládá červené krvinky. Hemolysin je termolabilní, při tepelné úpravě se ničí. Tepelně zpracovaná růžovka má výtečnou chuť, hodí se k nejrůznějším kuchyňským úpravám.

Katalogové číslo známek - 984 a 985

Katalogové číslo sešitku - VZS26

Jedlé houby

Jedlé houbyZnámkový sešitek: á 5 x 2 ks různých výplatních známek ve formě celoplošných samolepek s oddělením formou průseku.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum